Γεώργιος Καρκούλιας

G. KarkouliasΟ κος Καρκούλιας Γεώργιος είναι Γενικός Διευθυντής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, καθώς και Προϊστάμενος των παραγωγικών εργαστηρίων του φορέα. Είναι πτυχιούχος Ραδιοτεχνίτης-Ραδιοηλεκτρολόγος της Σχολής Κλήμενς καθώς και Απόφοιτος Σχολής τηλεφωνητών του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει τεχνικά βοηθήματα για τυφλούς, πρέσες και εξειδικευμένα μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια του Φάρου Τυφλών. Το 1996, σχεδίασε και υλοποίησε μαζική παραγωγή του πρώτου εγχώριου λευκού μπαστουνιού για τυφλά άτομα, μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα με σπουδαίο όφελος, αφενός διότι μέχρι πρότινος τα λευκά μπαστούνια αποτελούσαν αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν και αφετέρου διότι μέσω αυτής της εφεύρεσης, απασχολούνται έμμισθα έως και σήμερα άτομα με προβλήματα όρασης στη Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Για την ευρύτερη εφευρετικότητά του, την πολυδιάστατη προσφορά του στην τέχνη, καθώς και και την άρτια οργάνωση της Μονάδας Κατεργασίας Μετάλλων του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, βραβεύτηκε το Δεκέμβριο του 1996 από την Ακαδημία Αθηνών. Μια ακόμα σημαντική βράβευση έχει στο ενεργητικό του από το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το 2015 για την εφεύρεση και τον σχεδιασμό της συσκευής “Smart Guide”, μιας φορητής ηλεκτρονικής συσκευής πλοήγησης και επιπλέον πολλαπλών χρήσεων για άτομα με προβλήματα όρασης. Μέχρι σήμερα συνεχίζει αδιάκοπα και ενεργά με την στήριξη της δυνατότητας παραγωγής των Εργαστηρίων, την τεχνική εποπτεία και διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους και την μέριμνα για τον εμπλουτισμό των ειδών παραγωγής, για την αύξηση των ροών παραγγελιών και ενίσχυση θέσεων εργασίας τυφλών εργατών καθώς και την βελτίωση της καθημερινότητας των τυφλών ατόμων με ωφέλιμα και χρηστικά, καινοτόμα εργαλεία.

Γεωργία Μήλα

Η κα Μήλα Γεωργία είναι Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος με αρμοδιότητες τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την οργάνωση και διαχείριση του Τμ. Κοινωνικής Μέριμνας, δράσεων άτυπης μάθησης και επιχορηγούμενων έργων και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, την πιστοποίησης παροχής υπηρεσιών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Δ/νσης ΑμεΑ του Υπουργείου Εργασίας, τη διαχειριστική επάρκεια τύπου Β&Γ του φορέα και την πιστοποίηση ISO. Παλαιότερα έχει διατελέσει Προϊσταμένη Κοινωνικής Μέριμνας στον ΦΤΕ και Κοινωνική Λειτουργός της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΦΤΕ με τομείς δράσης την οργάνωση και εποπτεία του Τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας, τη συμβουλευτική και υποστήριξη οικογενειών, την εκπαίδευση σπουδαστών εργαστηριακής πρακτικής άσκησης του Τμ. Κοινωνικής Εργασίας σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πάτρας, τη συμμετοχή στο ΚΕΣΥΥ, την επαγγελματική αποκατάσταση και την οργάνωση και εποπτεία του συστήματος εθελοντών. Είναι Πτυχιούχος Κοινωνική Λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Πάτρας. Ήταν Επιστημονική Υπεύθυνη της Ημερίδας με θέμα «Ωφελιμότητα Προγράμματος Παροχών Κοινωνικής Μέριμνας προς ευάλωτες ομάδες Τυφλών» που οργάνωσε ο ΦΤΕ τον Ιανουάριο 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιήθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία, με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση. Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην «εξειδίκευση στελεχών για την προώθηση στην αγορά εργασίας ευπαθών ομάδων πληθυσμού» (120 ώρες), στη «συμβουλευτική και επικοινωνία με εξυπηρετούμενους κοινωνικής πρόνοιας με στόχο την οικογένεια» (120 ώρες) και στην «τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και υποστηρικτικές τεχνολογίες για άτομα με ειδικές ανάγκες» (120 ώρες). Διαθέτει πιστοποίηση ECDL γνώσης χρήσης ΗΥ και γνώση του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Braille. Επίσης έχει συγγράψει και εικονογραφήσει 3 παιδικά παραμύθια.

Παναγιώτα Μαριόλη

Η κα Μαριόλη Παναγιώτα εργάζεται στο Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΦΤΕ. Είναι Πτυχιούχος Κοινωνικός Λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών και απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Κατεύθυνση Ψυχολογία) του ΕΚΠΑ. Διαθέτει πιστοποίηση γνώσης ΗΥ και του συστήματος Γραφής Braille. Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή (400 ώρες) από τον Τομέα Εφηβικής Υγείας του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Έχει διατελέσει μέλος της ομάδας επαγγελματιών της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΦΤΕ που υλοποίησε το Πρόγραμμα «Συνοδευτικών και Συμβουλευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών», χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και το Πρόγραμμα Άτυπης Μάθησης για άτομα τυφλά και με προβλήματα όρασης του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Καλλιόπη Γκίκα

K. GkikaΗ Καλλιόπη Γκίκα εργάζεται στο Φάρο Τυφλών Ελλάδος από το 2016, ως επιστημονικός συνεργάτης για την δημιουργία απτικών διαδρομών σε μουσεία και χώρους πολιτισμού. Επιπλέον από το 2018 ως σήμερα είναι η αρμόδια της λειτουργίας του Μουσείου Αφής και υπεύθυνη στην απτική διερεύνηση με την μέθοδο Loretta Secchi για επισκέπτες με οπτική αναπηρία. Με σπουδές στην Ιταλία, αρχικά με αντικείμενο τις μελέτες των τεχνών, της μουσικής, του θεάματος και την ανάλυση της οπτικής επικοινωνίας, η Καλλιόπη ειδικεύτηκε στο Ινστιτούτο Τυφλών Cavazza της Μπολόνια ως Οδηγός έργων τέχνης για ανθρώπους με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Τέλος, εργάστηκε για τρία χρόνια ως Οδηγός στο Μουσείο Αφής Anteros της Μπολόνια, το οποίο μεταφράζει πίνακες ζωγραφικής σε ανάγλυφους για επισκέπτες χωρίς όραση ενώ στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Γνώσεις γλωσσών: Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά.

Μαριέττα Λάππα

M. LappaΗ Μαριέττα Λάππα είναι Συνεργάτης του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος από το 2017. Συμμετέχω ενεργά  στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και στις ειδικές απτικές ξεναγήσεις των  επισκεπτών με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος σε θέματα προσβασιμότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων . Πτυχιούχος Σχόλης Διοίκησης Οικονομίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων για άτομα με προβλήματα όρασης. Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά και Ιταλικά.