28/1/2022
Υποβολή της επιστημονικής εργασίας: A. Meliones, C. Filios, J Llorente, ‘Reliable Sonar Obstacle Recognition for Outdoor Blind Navigation’, Technologies, MDPI (technologies-1594199). Πρόσκληση από ACM PETRA 2019 Program Committee για την υποβολή αναθεωρημένης έκδοσης της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο συνέδριο στο επιστημονικό περιοδικό Technologies (η πρόσκληση απευθύνεται στις καλύτερες εργασίες του συνεδρίου), χωρίς κόστος δημοσίευσης Open Access.
22/12/2021
Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας ανέθεσε σε ανάδοχο εταιρεία ψηφιακής προώθησης (PK Digital) την online προβολή και προώθηση του έργου και των παραδοτέων εφαρμογών του, για τη διασφάλιση άρτιας και εκτεταμένης εκστρατείας ενημέρωσης. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν:
- 2,630,000 διαφημιστικές προβολές σε πανελλαδικό επίπεδο εντός ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών ιστότοπων μεγάλης εμβέλειας.
- 233,140 διαφημιστικές προβολές σε πανελλαδικό επίπεδο εντός της πλατφόρμας του Facebook.
13/12/2021
Υποβολή της επιστημονικής εργασίας: P. Thedorou, A. Meliones, C. Filios, Smart traffic lights for the visually impaired: Literature overview and proposed implementation στο έγκριτο περιοδικό British Journal of Visual Impairment (BJVI-21-0113).
1/12/2021
Παρουσίαση του έργου στην 1η Επιστημονική Ημερίδα για την Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία σε Δημόσιους Χώρους και Χώρους Δημόσιας Χρήσης “ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ”, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. ΟΜΙΛΙΑ: A. Μηλιώνης και Π. Θεοδώρου, Πρωτοποριακή αυτόνομη πλοήγηση στην πόλη και σε εσωτερικούς χώρους με smartphone για μη βλέποντες.
1/12/2021
Δημοσίευση επιστημονικής εργασίας του έργου: P. Theodorou and A. Meliones, Human–Machine Requirements’ Convergence for the Design of Assistive Navigation Software: Τhe Case of Blind or Visually Impaired People, Learning and Analytics in Intelligent Systems: Advances in Assistive Technologies , in honour of Prof. Nik. Bourbakis.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-87132-1_12
1/11/2021
Ενημέρωση της κυρίας Ιωάννας Τζανιδάκη, Director Innovation & Deployment, ERTICO, και των συνεργατών της Milica Zizic και Andrew Winder για τα αποτελέσματα και τις παραδοτέες εφαρμογές του έργου ΜΑΝΤΟ. Απαντήθηκαν ερωτήσεις σχετικά με λεπτομέρειες της εφαρμογής πλοήγησης στην πόλη αναφορικά με τη λειτουργικότητα, την εξωτερική συσκευή ακρίβειας εντοπισμού θέσης και τον αισθητήρα για τους φωτεινούς σηματοδότες και συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργασίας με τον ERTICO στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο έργων για Vulnerable Road Users (VRUs) και Connected, Cooperative and Automated Mobility (CCAM). Προτάθηκε στον Επιστημονικό Υπεύθυνο θέση στο Advisory Board των έργων του ERTICO σε αυτές τις περιοχές, ειδικότερα για τους τυφλούς VRUs, ενώ αναγνωρίστηκε συνάφεια των λειτουργιών της εφαρμογής του έργου ΜΑΝΤΟ με γενικότερες ανάγκες.
18/10/2021
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «ΜΑΝΤΟ: Καινοτόμες Εφαρμογές Αυτόνομης Πλοήγησης για Μη Βλέποντες» στη Διαδικτυακή Εκδήλωση του Φάρου Τυφλών Ελλάδας στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού 2021, 18 Οκτ. 2021. ΟΜΙΛΙΑ: A. Μηλιώνης, Πρωτοποριακή αυτόνομη πλοήγηση στην πόλη με smartphone για μη βλέποντες.
18/10/2021
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «ΜΑΝΤΟ: Καινοτόμες Εφαρμογές Αυτόνομης Πλοήγησης για Μη Βλέποντες» στη Διαδικτυακή Εκδήλωση του Φάρου Τυφλών Ελλάδας στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού 2021, 18 Οκτ. 2021. ΟΜΙΛΙΑ: A. Τσιγκρής και A. Μηλιώνης, Αυτόνομη πλοήγηση και ξενάγηση στο Μουσείο Αφής με smartphone για μη βλέποντες.
18/10/2021
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «ΜΑΝΤΟ: Καινοτόμες Εφαρμογές Αυτόνομης Πλοήγησης για Μη Βλέποντες» στη Διαδικτυακή Εκδήλωση του Φάρου Τυφλών Ελλάδας στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού 2021, 18 Οκτ. 2021. ΟΜΙΛΙΑ: Ν. Φραγκούλης, Τεχνητή νοημοσύνη για ανθρώπους με προβλήματα όρασης: το υποσύστημα οπτικής πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο του έργου ΜΑΝΤΟ.
15/10/2021
Επίδειξη της εφαρμογής αυτόνομης ξενάγησης και πλοήγησης τυφλού στο Μουσείο Αφής στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων του Μουσείου με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού από τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος για το 2021. Ακολουθεί το κείμενο της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες και άλλα μέσα:
“Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού από τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος για το 2021 με διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης, το Μουσείο Αφής ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό και σας προσκαλεί την Παρασκευή 15 & το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, από τις 09.00 έως τις 16.00 και από τις 9.00 έως τις 15.00 αντίστοιχα, για την παρακολούθηση μιας σειράς ειδικά αφιερωμένων εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν ξεναγήσεις βασισμένες σε διαφορετικά εκθέματα τα οποία θα εξιστορούν μια μοναδική ιστορία της αρχαίας Αθήνας, τη θεματική αφιερωμένη στα «200 χρόνια από την Επανάσταση-Ελλάδα 1821-2021» και να δοκιμάσουν την εφαρμογή αυτόνομης πλοήγησης και ξενάγησης στους χώρους του Μουσείου με smartphone για μη βλέποντες, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΜΑΝΤΟ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020.”
19/9/2021
Κατάθεση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) της ευρεσιτεχνίας: Α. Μηλιώνης, Ν. Νικολακόπουλος, Α. Τσιγκρής, Ο. Πόπιβτσακ, Γ. Γκοτσόπουλος, ‘Μέθοδος Δημιουργίας, Εισαγωγής και Διαχείρισης Χαρτογραφικών Δεδομένων Προσβασιμότητας Εφαρμογής Έξυπνου Κινητού Τηλεφώνου για την Αυτόνομη Πλοήγηση Τυφλού Εντός Πολυχώρων’, Αρ. υπόθεσης: 245-0004345533.
15/9/2021
Κατάθεση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) της ευρεσιτεχνίας: Κ. Φίλιος, Α. Μηλιώνης (corr.), ‘Μη συνδεδεμένος με τον Κεντρικό Ρυθμιστή Αισθητήρας Πεδίου για τη Διάσχιση Διαβάσεων με Φωτεινό Σηματοδότη από Μη Βλέποντες με χρήση Συσκευής Έξυπνου Κινητού Τηλεφώνου’, Αρ. Υπόθεσης: 245-0004343847.
15/9/2021
Κατάθεση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) της ευρεσιτεχνίας: Κ. Φίλιος, Α. Μηλιώνης (corr.), ‘Μέθοδος Ιχνηλάτησης και Καθοδήγησης σε Πραγματικό Χρόνο και με Μεγάλη Ακρίβεια της Αυτόνομης Πλοήγησης Τυφλού σε Επιλεγμένο Προορισμό με χρήση Συσκευής Έξυπνου Κινητού Τηλεφώνου’, Αρ. υπόθεσης: 245-0004343863.
30/6/2021
Αποδοχή για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Universal Access in the Information Society του εκδότη Springer της επιστημονικής εργασίας του έργου: P. Theodorou and A. Meliones, Gaining Insight for the Design, Development, Deployment and Distribution of Assistive Navigation Systems for Blind and Visually Impaired People through a Detailed User Requirements Elicitation (UAIS-D-20-00220R1).
10/6/2021
Συμμετοχή του έργου στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΦΤΕ για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη ζητημάτων προσβασιμότητας και της αναγκαιότητας εφαρμογής καλών πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση σε εκτεταμένη βάση, ούτως ώστε να γίνεται λόγος για σύγχρονα και καθολικά προσβάσιμα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με ιδιαίτερη αναφορά και μνεία στο μοναδικό πανελλαδικά και ανεκτίμητης προσφοράς Μουσείο Αφής.
25/5/2021
Επιτυχής εγκατάσταση του αισθητήρα πεδίου στον φωτεινό σηματοδότη πλησίον του Φάρου Τυφλών με τη βοήθεια του συντηρητή του σηματοδότη, παρούσης του αρμόδιου στελέχους της Περιφέρειας και συνεργατών της.
29/4/2021
Αναφορά στην επιστημονική εργασία μας που προτείνουμε και αποδεικνύουμε το μεγάλο όφελος από την χρήση εξωτερικού δέκτη GPS για εφαρμογές πλοήγησης τυφλών στην πόλη από αξιόλογο εκτενέστατο review paper για blind outdoor navigation που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sensors: A Systematic Review of Urban Navigation Systems for Visually Impaired People, 29 April, 2021.
https://www.mdpi.com/1424-8220/21/9/3103
27/4/2021
Επιτυχής δοκιμή λειτουργίας του αισθητήρα πεδίου φωτεινού σηματοδότη του έργου στο εργαστήριο φωτεινών σηματοδοτών του υπεργολάβου της Περιφέρειας στο Μαρούσι.
29/1/2021
Συζήτηση με την αρμόδια της Περιφέρειας για τους φωτεινούς σηματοδότες, για την υποστήριξη των πιλοτικών δοκιμών του έργου ΜΑΝΤΟ με την ενσωμάτωση με την εγκατάσταση του αισθητήρα πεδίου του έργου του φωτεινού σηματοδότη παλαιού τύπου στη διασταύρωση πλησίον του Φάρου Τυφλών στην Καλλιθέα, και ενός σηματοδότη LED στη Λεωφόρο Μεσογείων.
27/1/2021
Συμμετοχή στην διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση κοπής Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του ΦΤΕ, με τοποθέτηση για τις δράσεις και την πρόοδο του έργου ΜΑΝΤΟ.
14/1/2021
Αποστολή επίσημου αιτήματος του έργου προς την Περιφέρεια Αττικής, υπόψην κας Αθανασοπούλου, για τη διάθεση ενός φωτεινού σηματοδότη για τις πιλοτικές δοκιμές του έργου. Προώθηση αιτήματος στον Αντιπεριφερειάρχη κο Βασίλη Γιαννακόπουλο και στην κα Χριστίνα Γαλανοπούλου, σύμβουλο του Περιφερειάρχη κου Γιώργου Πατούλη.
7/12/2020
Συνέχεια συνεργασίας με την κα Αθανασοπούλου, την αρμόδια για τους φωτεινούς σηματοδότες στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου το έργο ΜΑΝΤΟ να αξιοποιήσει πραγματικούς φωτεινούς σηματοδότες στην πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής.
2/12/2020
Συζήτηση με την αρμόδια της Περιφέρειας Αττικής για τους φωτεινούς σηματοδότες, κα Αθανασία Αναστασοπούλου, στο πλαίσιο του αιτήματος διάθεσης ενός φωτεινού σηματοδότη στις πιλοτικές δοκιμές του έργου.
30/11/2020
Ενημέρωση του Περιφερειάρχη για τις εφαρμογές πλοήγησης που αναπτύσσονται στο έργο ΜΑΝΤΟ και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης φωτεινών σηματοδοτών στην εφαρμογή πλοήγησης στην πόλη. Ο Περιφερειάρχης αποδέχθηκε το αίτημα του έργου να έχει πρόσβαση σε έναν ή περισσότερους φωτεινούς σηματοδότες και ο Αντιπεριφερειάρχης υπέδειξε ένα αρμόδιο στέλεχος της Περιφέρειας για τα περαιτέρω.
27/11/2020
Συζήτηση εργασίας με την κυρία Ιωάννα Τζανιδάκη από τον ERTICO, Director Innovation & Deployment του φορέα ERTICO (European Road Transport Telematics Implementation Coordination Organization), στο πλαίσιο του επιστημονικού πεδίου smart transport, autonomous vehicles κλπ. Η κα Τζανιδάκη εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές του έργου ΜΑΝΤΟ, τόσο αναφορικά με τους τυφλούς όσο και στο πλαίσιο δυνητικών επεκτάσεων των έργων στα οποία διαστηριοποιείται ο ERTICO.
27/11/2020
Αίτημα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βασίλειο Γιαννακόπουλο για την πιλοτική ενσωμάτωση ενός φωτεινού σηματοδότη στην εφαρμογή πλοήγησης τυφλού στην πόλη.
19/11/2020
Ανακοίνωση από την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ μέχρι 6μηνης οριζόντιας παράτασης έργων ΕΔΚ εξαιτίας των δυσχερειών στην υλοποίηση των έργων από την πανδημία του κορονοϊού.
31/7/20
Πρόσκληση από ACM PETRA 2020 Program Committee για την υποβολή αναθεωρημένης εργασίας DALÍ: A Digital Assistant for the Elderly and Visually Impaired using Alexa Speech Interaction and TV Display στο συνεργαζόμενο περιοδικό MDPI Technologies (η πρόσκληση απευθύνεται στις καλύτερες εργασίες του συνεδρίου), χωρίς κόστος δημοσίευσης Open Access.
23/7/2020
Έγκριση του αιτήματος τροποποίησης του έργου ΜΑΝΤΟ από την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ. Ενημέρωση των συνεργαζόμενων φορέων από τον Συντονιστή φορέα και κοινοποίηση του τροποποιημένου τεχνικού παραρτήματος του έργου.
11/7/2020
Υποβολή της εργασίας Highly Accurate Step Detection Algorithm at Various Walking Speeds στο επιστημονικό περιοδικό ΙΕΕΕ Sensors (Sensors-34354-2020).
10/7/2020
Αναφορά στην επιστημονική εργασία μας που προτείνουμε και αποδεικνύουμε το μεγάλο όφελος από την χρήση εξωτερικού δέκτη GPS για εφαρμογές πλοήγησης τυφλών στην πόλη από αξιόλογο review paper για smartphone blind navigation που δημοσιεύθηκε από τον εκδότη Springer: Smartphone Navigation Support for Blind and Visually Impaired People - A Comprehensive Analysis of Potentials and Opportunities, International Conference on Human-Computer Interaction HCII 2020: Universal Access in Human-Computer Interaction. Applications and Practice, pp 568-583.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-49108-6_41
30/6/2020
Δημοσίευση/παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας: A. Meliones and S. Maidonis, ‘DALÍ: A Digital Assistant for the Elderly and Visually Impaired using Alexa Speech Interaction and TV Display’, 2020 ACM International Conference on Pervasive Technologies Related to Assistive Environments’, June 30-July 3, 2020, Corfu, Greece.
https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3389189.3397972
17/6/2020
Υποβολή αιτήματος τροποποίησης έργου ΜΑΝΤΟ προς την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ.
5/6/2020
Προετοιμασία και υποβολή follow up πρότασης ARIADNEYE «Προηγμένες Εφαρμογές Κινητών Συσκευών για την Αυτόνομη Ασφαλή και Εξαιρετικής Ακρίβειας Πλοήγηση Μη Βλεπόντων σε Εξωτερικούς και Εσωτερικούς Χώρους» στον Β’ Κύκλο της δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ.
16/5/2020
Παρουσίαση του Μουσείου Αφής και του έργου ΜΑΝΤΟ στο πλαίσιο της Ημερίδας Minds Eye, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Θεσσαλονίκη.
13/5/2020
Συζήτηση για το έργο με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό κα Πολυξένη Γκανούρη, για την ένταξη των αποτελεσμάτων του στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου έργου της, υιοθετώντας τις αρχές του «σχεδιασμού για όλους» και χωρίς να διαχωρίζει τα άτομα με αναπηρία, για τη δημιουργία προσβάσιμων βιωματικών διαδρομών στην πόλη της Αθήνας.
30/4/2020
Συζήτηση, με τη μεσολάβηση του κ. B. Oppegaard, για το περιεχόμενο και τις προοπτικές του έργου με τους κυρίους Tim Murdock (CEO Waymap) και Tom Pey (UK Royal Society for Blind Children). H Waymap είναι μία εφαρμογή πλοήγησης για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Συζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες μεταξύ των 2 ομάδων που εργάζονται σε παρεμφερείς περιοχές.
28/4/2020
Συζήτηση για το έργο με τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας, Joao Guerreiro, PostDoctoral Fellow στο Carnegie Mellon University, που εργάζεται στο πεδίο του Navigation for Blind People.
22/4/2020
Αναφορά του έργου ΜΑΝΤΟ από την Υπεύθυνη του Μουσείου Αφής κα Καλλιόπη Γκίκα στο διεθνές συνέδριο “First Symposium on the Engaged Surface – How we can transform the ways that people with visual impairment encounter cultural heritage, The Harbourside Pavilion, 1 Hannover Quay, Bristol, UK. Η παρουσίαση του Μουσείου Αφής είχε 3 άξονες:
- Tactual Museum of the Lighthouse of Greece
- Tactual Exploration with the Principles of Loretta Secchi’s Method
- The Manto Project
21/4/2020
Κοινοποίηση στο έργο ΜΑΝΤΟ του June 2016 ANSI/CTA-2076 (Consumer Technology Association) standard “Inclusive, Audio-based, Networks Navigation Systems for All Persons including those Who are Blind/Low Vision”, που περιλαμβάνει guidelines for indoor navigation από το μέλος της ομάδας εργασίας στις ΗΠΑ του standard, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Brett Oppegaard, University of Hawai'i. Αξιολόγηση για την ενσωμάτωση στοιχείων του ANSI/CTA-2076 standard στο voice system της εφαρμογής στο Μουσείο Αφής.
21/4/2020
Συζήτηση για το πεδίο των εφαρμογών του έργου ΜΑΝΤΟ με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wayfindr, που εργάζεται στην υλοποίηση προτύπων για digital wayfinding με χρήση κινητών συσκευών, έχοντας παραδώσει το πρώτο διεθνώς αποδεκτό πρότυπο για προσβάσιμη ακουστική πλοήγηση. Στόχος τους είναι η υπέρβαση της απομόνωσης των τυφλών μέσω ακουστικής πλοήγησης.
18/3/2020
Έρευνα αγοράς για απτικές οδεύσεις σε εσωτερικούς χώρους για τις ανάγκες του πιλοτικού έργου στο Μουσείο Αφής. Η γενική διαπίστωση είναι ότι δεν είναι μικρό το κόστος των επικολλούμενων PVC ειδικών πλακιδίων και για το λόγο αυτό αξιολογήθηκαν εναλλακτικά βιομηχανικές αντιολισθητικές ταινίες που μπορεί να αποδώσουν το επιθυμητό απτικό αποτέλεσμα λόγω του ύψους τους και του υλικού τριβής που διαθέτουν.
4/3/2020
Δημοσίευση επιστημονικής εργασίας: P. Theodorou and A. Meliones, ‘Towards a Training Framework for Improved Assistive Mobile App Acceptance and Use Rates by Blind and Visually Impaired People’, Education Sciences, MDPI, 2020, 10, 58, March 2020, doi:10.3390/educsci10030058.
https://www.mdpi.com/2227-7102/10/3/58
19/2/2020
Διαβίβαση από την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ των αποτελεσμάτων της 1ης ενδιάμεση επαλήθευσης του έργου ΜΑΝΤΟ. Κοινοποίηση αποτελεσμάτων ενδιάμεσης επαλήθευσης στους συνεργαζόμενους φορείς του έργου.
18/1/2020
Συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αγγλικής εταιρείας Mativision για την προοπτική συνεργατικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου ΜΑΝΤΟ στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
17/1/2020
Συνεργασία με τους Καθ. Carlo Colombo και Simone Morosi του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας για την προοπτική συνεργατικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου ΜΑΝΤΟ στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
14/1/2020
Συζήτηση σχετικά με το έργο με το Ινστιτούτο LATACI στη Βραζιλία που έχει διεξάγει έρευνες αξιολόγησης της απόδοσης φορετών συσκευών χρησιμοποιώντας ακουστικές και απτικές διεπαφές.
10/1/2020
Συνεργασία (δεύτερο μέρος) με τον κο Federico Carrasco και την Graypes GmbH για τις προοπτικές αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου.
3/1/2020
Συνεργασία για τις προοπτικές αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου ΜΑΝΤΟ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελβετικής εταιρείας Graypes GmbH, κο Federico Carrasco, η οποία διαθέτει μία εγνωσμένου κύρους εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για τη βαθμολόγηση επενδυτικών σχεδίων και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια που έχουν αξιολογηθεί με υψηλό βαθμό από την μηχανή αξιολόγησης της Graypes.
26/12/2019
Δημοσίευση/παρουσίαση επιστημονικής εργασίας: P. Theodorou and A. Meliones, Requirements Analysis for the Development of Assistive Navigation Mobile Apps for Blind and Visually Impaired People" από το συνέδριο "ICCA 2019: International Conference on Computers and Accessibility", Dec 26-27, 2019, Vienna, Austria. (Best Presentation Paper Award)
19/12/2019
Το Μουσείο Αφής φιλοξένησε τους εταίρους από 4 ευρωπαϊκές χώρες για 2 μέρες στο πλαίσιο της δράσης Erasmus Plus AMUSING I Transnational Meeting, Athens 19-20 December 2019. Στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων προσβασιμότητας του Μουσείου Αφής, επικοινωνήθηκε το έργο MΑΝΤΟ ως καλή πρακτική εφαρμογής της τεχνολογίας στην προσπάθεια δημιουργίας εργαλείων πρόσβασης των τυφλών σε χώρους πολιτισμού.
15/12/2019
Συνεργασία στο UCL της συνεργάτιδος του έργου κας Παρασκευής Θεοδώρου με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνιο Μπικάκη με συνεισφορά στο πεδίο των σημασιολογικών αναπαραστάσεων γνώσης και συλλογισμού (semantics-based knowledge representation and reasoning) και των mobile apps για διάφορους τύπους πολιτιστικών χώρων (indoor/outdoor).
3/12/2019
Συμμετοχή του Επιστημονικού Υπευθύνου στην εκδήλωση του Φάρου Τυφλών στο Μουσείο Αφής με τίτλο «Σε επαφή με την πολιτιστική μου κληρονομιά», υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Εξωτερικών κου Αντώνη Διαμαντάρη, όπου το περιεχόμενο του έργου ΜΑΝΤΟ παρουσιάστηκε σε συζητήσεις με κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες και πολιτικούς αξιωματούχους.
27/9/2019
Συνάντηση εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με τον κο Pete Williams, ερευνητή στο UCL με σημαντικό ερευνητικό έργο σε ζητήματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ και τυφλών.
5/9/2019
Προετοιμασία παρουσίασης του έργου σε επίσκεψη του μέλους της ομάδας έργου κας Παρασκευής Θεοδώρου στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας για συνάντηση εργασίας με την ομάδα των Καθ. Carlo Colombo και Simone Morosi που δραστηριοποιούνται σε σχετικά ερευνητικά αντικείμενα.
25/7/2019
Υποβολή στην ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ του φακέλου ενδιάμεσης πιστοποίησης του έργου.
18/7/2019
Λογότυπο Έργου Τ1ΕΔΚ-00593 ΜΑΝΤΟ
Το λογότυπο του ερευνητικού έργου ΜΑΝΤΟ έχει σχεδιαστεί με την τεχνική vector graphics (svg file) ώστε να παραμένει αναλλοίωτο, χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας της εικόνας, ανεξαρτήτως του ποσοστού μεγέθυνσης/σμίκρυνσης και του μεγέθους της επιφάνειας απεικόνισης. Απεικονίζει έναν τυφλό άνθρωπο (ΜΑΝ) που προτάσσει το μπαστούνι ανίχνευσης του τυφλού (Τ) κατευθυνόμενος προς τον στόχο/προορισμό της διαδρομής και ταυτόχρονα αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον λαβύρινθο της τυφλής πλοήγησης (Ο) με τη βοήθεια του smartphone του και των παραδοτέων εφαρμογών του έργου. ΜΑΝΤΟ=ΜΑΝ+Τ+Ο
15/7/2019
Δημοσίευση/παρουσίαση επιστημονικής εργασίας από τον φορέα Irida Labs: “Fragoulis N., Theodorakopoulos I., Pothos V., Dynamic Pruning of CNN Networks, 10th International Conference on Information, Intelligence, Systems and Applications (IISA 2019), Patras, July 2019.”
https://ieeexplore.ieee.org/document/8900711
28/6/2019
Πρόταση συνεργασίας των έργων ΜΑΝΤΟ και myGUIDE των ερευνητών Daniela Romano και Peter Williams του Πανεπιστημίου UCL, που υλοποιεί ένα εικονικό περιβάλλον στην πλατφόρμα Unity 3D για τη αξιολόγηση της αξιοποίησης οδηγιών πλοήγησης για την αποτελεσματική πλοήγηση μη βλεπόντων.
25/6/2019
Παρουσίαση του έργου ΜΑΝΤΟ στο Ιδιωτικό Μαιευτήριο ΡΕΑ, εκπροσωπούμενο από τον μεγαλομέτοχο και μέλος του ΔΣ κ. Μητσάκο Κυριάκο. Παρόντες από το έργο ΜΑΝΤΟ ήταν ο ΕΥ του έργου κ. Απόστολος Μηλιώνης και η ΥΔ του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων και Συνεργάτης του έργου κα Θεοδώρου Παρασκευή. Το Μαιευτήριο ΡΕΑ εξέφρασε την επιθυμία να εξετάσουμε από κοινού μία πιλοτική εφαρμογή αυτόνομης πλοήγησης στους χώρους του Μαιευτηρίου.
20/6/2019
Παρουσίαση του έργου ΜΑΝΤΟ στο Μουσείο Γουλανδρή, σε ομάδα εργασίας που συμμετείχαν o Πρόεδρος του Μουσείου κ. Βουβάκης Μανώλης και ο Υπεύθυνος Δικτύων κ. Παναγιωταράκος Ευάγγελος. Παρόντες από το έργο ΜΑΝΤΟ ήταν ο ΕΥ του έργου κ. Απόστολος Μηλιώνης και η ΥΔ του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων και Συνεργάτης του έργου κα Θεοδώρου Παρασκευή. Το Μουσείο Γουλανδρή εξέφρασε την επιθυμία να εξετάσουμε από κοινού μία πιλοτική εφαρμογή πλοήγησης και αυτόνομης ξενάγησης μη βλεπόντων στους χώρους του Μουσείου.
20/6/2019
Συμμετοχή της συνεργάτιδας του έργου κας Θεοδώρου Παρασκευής στην Επιμορφωτική Ημερίδα Σ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, Αμφιθέατρο Γενικού Χημείου του Κράτους, Αν. Τσόχα 16, Αμπελόκηποι.
14/6/2019
Δημοσίευση/παρουσίαση επιστημονικής εργασίας: “Theodorou P., Meliones A., Developing Apps for people with sensory disabilities and the implications for Technology Acceptance Models, 2019 Cyprus International Conference on Educational Research, June 13-15”.
5/6/2019
Δημοσίευση/παρουσίαση επιστημονικής εργασίας: Meliones A., Llorente J. L., Study and Development of a Sonar Obstacle Recognition Algorithm for Outdoor Blind Navigation, submitted in 2019 ACM International Conference on Pervasive Technologies Related to Assistive Environments, June 5-7, Rhodes.
https://dl.acm.org/doi/10.1145/3316782.3316788
27/5/2019
Παρουσίαση του έργου ΜΑΝΤΟ στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στη Διευθύντρια του ΕΙΜ κα Ευθυμία Παπασπύρου. Ζητήθηκε από την ομάδα μας να εξετάσουμε από κοινού μία πιλοτική εφαρμογή πλοήγησης για Μουσεία στο ΕΙΜ όταν η εφαρμογή θα είναι πλήρως λειτουργική. Το ΕΙΜ θεωρεί ότι η εφαρμογή αυτή θα εμβαθύνει και συμπληρώσει ουσιωδώς την ήδη υπάρχουσα υποδομή υποδοχής τυφλών και μερικώς βλεπόντων επισκεπτών, που δημιουργήθηκε από κοινού με τον Φάρο Τυφλών στα πλαίσια του προγράμματος «Αγγίζουμε την Ιστορία».
23/5/2019
Παρουσίαση του έργου ΜΑΝΤΟ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε ομάδα εργασίας που συμμετείχαν o Διευθυντής Μάρκετινγκ του ΚΠΙΣΝ κ. Γιατρομανωλάκης Νικόλας και η Διευθύντρια Διαχειριστικής Υποστήριξης κα Ξένια Τακτικού. Παρόντες από το έργο ΜΑΝΤΟ ήταν ο ΕΥ του έργου κ. Απόστολος Μηλιώνης και η Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας του ΦΤΕ κα Μήλα Γεωργία. Το ΚΠΙΣΝ εξέφρασε την επιθυμία να εξετάσουμε από κοινού μία πιλοτική εφαρμογή πλοήγησης μη βλεπόντων στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Πολιτιστικού Πάρκου.
13/5/2019
Παρουσίαση του έργου ΜΑΝΤΟ στη Διεύθυνση του Εμπορικού Κέντρου The Mall Athens, σε ομάδα εργασίας που συμμετείχαν o Διευθυντής του Εμπορικού Πολυχώρου κ. Ευάγγελος Ζαρκαλής και η συνεργάτης του κα Ιφιγένεια Πιτούλη. Παρόντες από το έργο ΜΑΝΤΟ ήταν ο ΕΥ του έργου κ. Απόστολος Μηλιώνης, η Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας του ΦΤΕ κα Μήλα Γεωργία, και το μέλος του ΔΣ του ΦΤΕ κ. Χρήστος Κορομηλάς. Η Διεύθυνση του Mall εξέφρασε την επιθυμία να εξετάσουμε από κοινού μία πιλοτική εφαρμογή πλοήγησης για εσωτερικούς χώρους στους χώρους του Εμπορικού Κέντρου.
24/4/2019
Σύνταξη της τεχνικής αναφοράς: Meliones A., Tsigris A., Highly Accurate Step Length and Walking Distance Estimation using Smartphones.
24/4/2019
Σύνταξη της τεχνικής αναφοράς: Meliones A., Tsigris A., Highly Accurate Step Detection Algorithm at Various Walking Speeds using Smartphones.
18/3/2019
Ενημέρωση από ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ για την νέα έκδοση εντύπου δικαιολογητικών για την πιστοποίηση των δαπανών έργων ΕΔΚ.
26/2/2019
Δημοσίευση άρθρου με τίτλο «Time aware Inference in CNNs» στoυς ιστότοπους Linkedin και Medium
https://www.linkedin.com/pulse/time-aware-inference-cnns-nikos-fragoulis/
https://medium.com/@nfragoyl/time-aware-inference-in-cnns-6d82bff0a063
23/1/2019
Ενημέρωση από ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ για έκδοση νέας ΥΑΕΚΕΔ “Εθνικοί κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Έλεγχοι νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020 από Αρχές Διαχείρισης και Ενδιάμεσους Φορείς - Διαδικασία ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης πράξεων”.
24/10/2019
Παρουσίαση του έργου ΜΑΝΤΟ σε σειρά τριών συναντήσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε ομάδα εργασίας όπου συμμετείχαν οι Αρχαιολόγοι-Μουσειολόγοι κυρίες Δέσποινα Καλεσοπούλου κα Μπέση Δρούγκα και ο Προϊστάμενος κος Νικολέντζος Κωνσταντίνος. Ζητήθηκε από την ομάδα μας να εξετάσουμε από κοινού μία πιλοτική εφαρμογή πλοήγησης για Μουσεία σε χώρους του ΕΑΜ όταν η εφαρμογή θα είναι λειτουργική. Το ΕΑΜ έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον ΦΤΕ για θέματα απτικών διαδρομών.
14/10/2019
Παρουσίαση του έργου ΜΑΝΤΟ στο Μουσείο Ακρόπολης, σε ομάδα εργασίας που συμμετείχαν η κα Νίκη Δόλλη, υπεύθυνη γραφείου του Προέδρου κου Δημήτρη Παντερμαλή, και η Αρχαιολόγος κα Σταματία Ελευθεράτου. Ζητήθηκε από την ομάδα μας να εξετάσουμε από κοινού μία πιλοτική εφαρμογή της εφαρμογής πλοήγησης για Μουσεία σε χώρους του Μουσείου Ακρόπολης όταν η εφαρμογή θα είναι λειτουργική.
12/9/2018
Πραγματοποίηση εναρκτήριας συνάντησης εργασίας έργου στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, παρουσία των μελών του Προεδρείου του ΔΣ του ΦΤΕ κ.κ. Εμμανουήλ Μπασιά, Προέδρου Δ.Σ, Φώτιου Ζάκκα, Αντιπροέδρου Δ.Σ, Γεωργίας Ρουκουτάκη, Αντιπροέδρου Δ.Σ και Τασίας Στρατηγάκου, Ταμία Δ.Σ. Παρόντες στην εναρκτήρια συνεδρίαση εκπροσωπώντας τους φορείς του έργου ΜΑΝΤΟ ήταν ο ΕΥ του έργου ΜΑΝΤΟ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Απόστολος Μηλιώνης, η κα Μήλα Γεωργία, Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας του ΦΤΕ, ο κ. Καρκούλιας Γεώργιος, Γενικός Διευθυντής του ΦΤΕ, και ο κ. Φραγκούλης Νικόλαος, CTO και Συνιδρυτής της εταιρείας Irida Labs.
25/7/2018
Έναρξη έργου T1ΕΔΚ-00593 MANTO. Ένταξη έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» από την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ με κωδικό πράξης MIS 5031293.
29/5/2018
Επίσκεψη του Αν. Καθ. Brett Oppegaard και μέλους της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Χαβάη, School of Communications, Επιστημονικό Υπεύθυνο του UniDescription Project (https://www.unidescription.org), στο πλαίσιο του οποίου έχουν υλοποιηθεί audio guides για περισσότερα από 50 Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ. Στόχος της επίσκεψης του κ. Oppegaard ήταν η διεξαγωγή συζητήσεων για την πιθανή συνεργασία των ερευνητικών έργων ΜΑΝΤΟ και UniDescription. Παράλληλα, διοργανώθηκε σεμινάριο με εισηγητή τον κ. Oppegaard προς τους φοιτητές όλων των ΠΜΣ του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων.
Πρόγραμμα Εσπερίδας/Σεμιναρίου «Audio Description in Athens: Making Locative Media in the Wild» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Έργο Τ1ΕΔΚ-00593 ΜΑΝΤΟ και το ΠΜΣ Ψηφιακές Επικοινωνίες και Δίκτυα του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων (στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών για Κινητές Συσκευές»), με εισηγητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Χαβάη, School of Communications, κ. Brett Oppegaard, Επιστημονικό Υπεύθυνο του UniDescription Project.
Abstract: Media messages often get produced and evaluated outside of the intended contexts, creating a shadow understanding of their nature and power. In this interactive lecture and activity, participants will first learn the basics of locative media (or media intended for use in a particular place) and audio description, a transmodal translation process that converts visual media into audible media, primarily to benefit those who are blind or visually impaired. We will have a quick training on our research team's free and open-source web tool, www.unidescription.org, followed by a group activity, in which individuals and small teams will spread out around the University of Piraeus campus and make this area more media-accessible through practicing audio description in real contexts. This material then can be converted into a free mobile app for broad public use. After working on the project, and creating the audio description in real settings for real use, we will come back together as a group and discuss the experience, with a focus on what changes about our media-production experiences and our audiences when we are creating the work in-situ – or as artists describe it, en plein air – and also encountering that media ourselves in place.
4/1/2018
Δημοσίευση της επιστημονικής εργασίας “A. Meliones and D. Sampson, Blind MuseumTourer: A System for Self-Guided Tours in Museums and Blind Indoor Navigation, Technologies, 2018, 6(4), doi:10.3390/technologies6010004 MDPI.
https://www.mdpi.com/2227-7080/6/1/4
27/11/2017
Έγκριση από την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ της πρότασης έργου με τίτλο “ΜΑΝΤΟ: Καινοτομικές Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες” στο πλαίσιο της Δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020.
15/6/2017
Υποβολή πρότασης έργου με τίτλο “ΜΑΝΤΟ: Καινοτομικές Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες” στη Δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020 από το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τη σύμπραξη του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας και της εταιρείας Συστήματα Υπολογιστικής Όρασης IRIDA Labs A.E.