Φάρος Τυφλών Ελλάδος

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, ιδρυθείς το 1946, αποτελεί Φιλανθρωπικό Σωματείο Ειδικά Αναγνωρισμένο, μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σπουδαία προσφορά προς όλα τα άτομα με προβλήματα όρασης που ζουν στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ομογένεια του Εξωτερικού.

Με μέσο όρο εξυπηρετούμενων ετησίως τα 2.000 άτομα, ο Φάρος Τυφλών, ως μη κερδοσκοπικός φορέας που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες εντελώς δωρεάν στην ευπαθή αυτή κοινωνική ομάδα, έχει όχι τυχαία αναχθεί σε σημείο αναφοράς στον χώρο της τυφλότητας και κοινωνίας εν γένει.

Πρωτοπόρος στο αγώνα για επαγγελματική αποκατάσταση, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία και γενικότερα την ποιοτική καθημερινότητα των μη βλεπόντων ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, λειτουργεί με επιτυχία:

  • Εργαστήρια Επαγγελματικής Αποκατάστασης Τυφλών.
  • Κοινωνική Υπηρεσία και Υπηρεσία Σ.Υ.Υ. και Προγραμμάτων.
  • Δανειστική Βιβλιοθήκη βιβλίων Braille, η μοναδική βιβλιοθήκη βιβλίων Braille στον Ελλαδικό χώρο με 3.500 τίτλους που εμπλουτίζεται διαρκώς, και Τμήμα Παραγωγής Γραφής Braille. Καθημερινά εκτυπώνονται βιβλία ποικίλου περιεχομένου ελληνικά και ξενόγλωσσα, Πανεπιστημιακά συγγράμματα, Νομικοί Κώδικες, Νόμοι κ.ο.κ. στη γραφή Braille και σε ψηφιακή μορφή. Επίσης εκδίδονται και διανέμονται 4 Περιοδικά Braille.
  • Τμήματα Εκμάθησης της γραφής Braille, για νεοτυφλωθέντες και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ως σπουδαίο εργαλείο για την καθημερινότητα ως προς την πρόσβαση στη γνώση και πληροφορία.
  • Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, με 4.000 τίτλους, που εμπλουτίζονται διαρκώς. Ηχογραφούνται επιστημονικά συγγράμματα και ποικίλου ενδιαφέροντος βιβλία με έμφαση στην Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, ενώ εξυπηρετούνται και καθημερινές ανάγκες των τυφλών σπουδαστών και των αναγνωστών σε σημειώσεις, έντυπα, εγχειρίδια διαφόρων συσκευών κ.α.
  • Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και προώθησης στην απασχόληση για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, περιλαμβανομένων τμημάτων πληροφορικής και εκμάθησης ξένων γλωσσών.
  • Εργαστήρια κεραμικής και γλυπτικής, θεάτρου, πλεκτού και κομποδετικής, χωρού και αθλητισμού.
  • Πολιτιστική Λέσχη

Αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε για το έργο του φορέα από την επίσημη ιστοσελίδα:

www.fte.org.gr